MyGame.ro: De când a început pasiunea ta pentru karate?
Eliza Mladin: Tatăl meu a practicat acest sport, iar eu eram foarte energica, asa ca s-a gândit sa mă îndrume spre practicarea aceluiași sport, iar astăzi este pasiunea mea.
MG: Când şi unde ai făcut primii paşi în acest sport?
E.M.: La vârsta de 10 ani am făcut primii pași, in sala clubului Phoenix Sunrise, îndrumata de Sensei Andrei Diana, continuând apoi la Colegiul Național Aurel Vlaicu sub strânsa îndrumarea Senseilor Lambu Ioana și Alexandru George.
MG: Cât de greu a fost la început?
E.M.: Începutul a fost greu din mai multe puncte de vedere, în primul rând datorită bugetului - costurile pentru a participa la competiții este destul de ridicat, iar competițiile sunt în fiecare luna, pe parcursul întregului an; de asemenea, un echipament sportiv de top este foarte scump, iar în aceasta ramura sportivă nu avem parte de ajutor extern precum se întâmplă la alte sporturi, care beneficiază de ajutorul sponsorilor. Un alt motiv pentru care mi-a fost greu a fost de ordin psihologic, deoarece consideram că adversarele mele sunt mai bine pregătite decât mine.
MG: Care sunt valorile acestui sport? Cum poti fi tinerii atraşi către karate?
E.M.: Practicarea unei arte martiale are foarte multe aspecte pozitive, atât la nivel psihologic prin disciplina, autocontrol, autodepășire, motivație, determinare etc, cât și la nivel fizic, prin îmbunătățirea stării de sănătate și a tuturor calităților motrice. Trebuie gasita o solutie pentru a aduce copiii în sali, o modalitate de a-i atrage sa practice acest sport.
MG: Care sunt performanțele tale care te fac mândră?
E.M.: Sunt foarte mandra de faptul ca am reușit sa mă autodepășesc, că, după câștigarea campionatului național am progresat și am devenit campioana europeana. Astfel am ales sa devin instructor sportiv și să împărtășesc cunoștințele mele celor ce își doresc să meargă pe acest drum.
MG: Tinerii ies tot mai greu din case pentru a face sport. Cum consideri că poate fi schimbat acest lucru?
E.M.: Din punctul meu de vedere tot mai mulți tineri trebuie atrași către sport. Sportul îți întărește sănătatea, te maturizează și te învață să faci fata anumitor stimuli stresanți. Îți poți face prieteni pe viața, care îți pot deveni ulterior familie. Sportul de contact îți oferă și o oarecare siguranța atunci când ești în pericol. Un copil în plus în sala de sport înseamnă un copil în minus in baruri, secții de poliție, etc.
MG: Care este lucrul cel mai important pe care l-ai învățat din karate?
E.M.: Lucrul cel mai important pe care l-am învățat din karate este că nu trebuie să ne demoralizam sau să lăsam totul baltă atunci cand pierdem un loc sau suferim o accidentare. Am învățat că în sala de sport sunt “singura”, nu mai am ajutorul părinților, că succesul depinde numai de mine si că rezultatele sunt pe măsura efortului depus, iar emoțiile si frica pot fi depășite.
MG: Ce ai sfătui pe cineva care ar vrea să se apuce de karate, dar nu găsește motivația necesară?
E.M.: Cu toți dorim să ne pregătim pentru viața, dar nu este ușor. Cei care s-ar apuca să practice un sport ar avea multe avantaje: sănătate fizică, mișcare, atitudine pozitivă, maturizare, condiție psihologică. Poți învăța să comunici într-un colectiv, îți poți face prieteni pe viața sau chiar o familie. Te vei simți mândru atunci când imnul va cânta pentru tine pe podium, când îți reprezinți țara in competiții internaționale.
MG: Care este cea mai mare satisfacţie a ta în toţi aceşti ani?
E.M.: Pe linie sportivă, cea mai mare satisfacție am avut-o atunci când am urcat pe prima treaptă a podiumului la Campionatul European din Italia 2022 și imnul României a fost cântat pentru mine, iar adversarele împreună cu antrenorii lor m-au felicitat, validand rezultatul și pregătirea mea. Pe linia antrenoratului, cea mai mare satisfacție am trait-o atunci când sportivii antrenați de mine au urcat pe podium.
MG: Dragă Eliza Mladin îți mulțumim pentru timpul acordat pentru acest interviu și îți dorim succes în continuare!